Salam sumer!!!!
Hari ni baru balik dari kelas memasak ngan kawan2 baru...
Cikgu yang mengajar tu tuan rumah lama..
So nak share resepi yang belajar arini..semuanya simple n sedap!!!
Sape yang berminat bole cuba ye~~~
Uramaki Sushi (Dragon Roll Sushi)
Bahan2 untuk Nasi Sushi:
2 cawan Beras Jepun
1/2 cawan cuka sushi
1 1/2 cawan air
2 sudu besar gula
secubit garam
Cara2:
1)Tanak nasi hingga masak.
Bahan2 untuk filling sushi:
4 keping nori (seaweed)
1 batang timun jepun(dibelah 4)
70g cream cheese (dipotong panjang2)
2 paket smoked salmon
sedikit mayonis
sedikit daun parsley
Cara2:
1)Atas nori letakkan nasi sushi n ratakan dengan tangan. Jangan letak tebal2 nanti sushi jadi tebal n besar.
2)Letakkan plastik wrap atas nasi tadi n terbalikkan (biar nori di bahagian atas.)
3)Atas nori, letakkan sebatang timun (yang sudah dibelah 4 td) dan jugak sebatang cream cheese.
Gulungkan dengan wrap tadi. Sesiapa yang ada buluh untuk gulung sushi, gulungkan guna buluh itu supaya sushi jadi padat.
4)Buka wrap plastik and susun smoked salmon atas nasi. Kemudian wrap sekali lagi dan gulung dengan plastik wrap n buluh sushi supaya padat.
5)Buka wrap and potong kepada 6 bahagian. (Tips untuk potong: setiap kali potong, lap pisau dengan kain lembab supaya dapat potongan yang cantik)
6) Hias dengan mayonis and daun parsley.
Quiche
Hari ni baru balik dari kelas memasak ngan kawan2 baru...
Cikgu yang mengajar tu tuan rumah lama..
So nak share resepi yang belajar arini..semuanya simple n sedap!!!
Sape yang berminat bole cuba ye~~~
Uramaki Sushi (Dragon Roll Sushi)
Bahan2 untuk Nasi Sushi:
2 cawan Beras Jepun
1/2 cawan cuka sushi
1 1/2 cawan air
2 sudu besar gula
secubit garam
Cara2:
1)Tanak nasi hingga masak.
Bahan2 untuk filling sushi:
4 keping nori (seaweed)
1 batang timun jepun(dibelah 4)
70g cream cheese (dipotong panjang2)
2 paket smoked salmon
sedikit mayonis
sedikit daun parsley
Cara2:
1)Atas nori letakkan nasi sushi n ratakan dengan tangan. Jangan letak tebal2 nanti sushi jadi tebal n besar.
2)Letakkan plastik wrap atas nasi tadi n terbalikkan (biar nori di bahagian atas.)
3)Atas nori, letakkan sebatang timun (yang sudah dibelah 4 td) dan jugak sebatang cream cheese.
Gulungkan dengan wrap tadi. Sesiapa yang ada buluh untuk gulung sushi, gulungkan guna buluh itu supaya sushi jadi padat.
4)Buka wrap plastik and susun smoked salmon atas nasi. Kemudian wrap sekali lagi dan gulung dengan plastik wrap n buluh sushi supaya padat.
5)Buka wrap and potong kepada 6 bahagian. (Tips untuk potong: setiap kali potong, lap pisau dengan kain lembab supaya dapat potongan yang cantik)
6) Hias dengan mayonis and daun parsley.
Quiche
Bahan2 untuk kulit pie:
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji kuning telur
1/2 sudu kecil garam
sedikit minyak
Cara2:
1)Campurkan semua bahan dalam food processor and mix.
2) Minyak masukkan sedikit2 hingga jadi serbuk biskut. (Bila pegang agak2 melekat jadi satu ketulan.)
3)Ratakan adunan pie dalam loyang or fry pan.
For quiche filling:
(a)1 ikat sayur bayam( or ape2 sayur yang disukai)
1 biji bawang besar
1 tin tuna (or ayam hancur, daging dsb)
sedikit garam and black pepper
(b)2biji telur
100ml susu or susu soya or fresh milk
5 sudu besar serbuk cheese
sedikit garam and black pepper
Cara2:
1)Campurkan (b) and mix guna whisker.
2)Tuang adunan ini ke atas kulit pie.
3)Taburkan (a) di atas adunan ini.
4)Masak atas api sederhana selama 40minit dengan api kecil or bole bakar dalam oven 180darjahC selama 30~40min.
Selamat mencuba semua!!!!
No comments:
Post a Comment