Hari ni wawa nak share lagi 1 resepi yang gunakan garam buluh..
Before, wawa pernah share resepi kek coklat lembap guna mineral coffee kan?
Hari ni wawa guna garam buluh premier cooking salt powder pulak...
Sejak jatuh cinta ngan garam buluh ni mmg setiap kali masak wawa gantikan garam biasa kepada garam buluh..
Even garam buluh ni ada sedikit bau yg hanyir tapi kalau dah letak dlm masakan, baunya akan hilang.
So tak perlu risau kalau letak garam buluh dalam mskn, rasa akan berubah..
InshaaAllah masakan anda akan lebih sedap dan berkhasiat..
Lagi2 kalau sambil2 msk kita berselawat n berzikir plus masak dengan penuh kasih sayang..
Kompem masak ape pn jd sedap..
So tanpa membuang masa silalah baca resepi kat bawah ni..
Bingka kentang with Garam Buluh
Bahan-bahan :
1 cwn kentang rebus (wawa guna microwave je 600W, 5 min)
1 1/2 cwn tepung gandum
3 cwn santan
1 cwn gula ( kurangkan jadi 3/4 cwn)
3 sb butter (wawa gantikan dengan minyak msk biasa je but kalau letak butter lebih lemak n wangi)
4 biji telur
sedikit garam buluh premier cooking salt powder
pewarna kuning
sedikit bijan
Sedikit minyak utk sapu pd loyang.
Cara-cara.
1. Kentang di rebus dan dilecek.
2. Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan dan minyak.Kisar sebati.
3. Sementara itu panaskan oven 180 degree C. Sapukan minyak di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
4. Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
5.Bakar selama 60 minit atau hingga masak sebab setiap oven kepanasannya berlainan.
6.Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.
Resepi asal oleh : http://yatiememories.blogspot.jp
Diolah oleh : http://pinkypoppydibumisakura.blogspot.jp
Simple and senang je kan?! semudah ABC~~
bancuh adunan dalam blender..kalau berketul bolehla tapis dulu before bakar..Then siap!!!
Taraa!!!! Jom jamu Bingka Kentang With Garam Buluh bersama White Coffee Shake...Yummy~~
Selamat Mencuba!!!
email : flowerkissgurl@hotmail.com
wAwa whatsapp @ 008190-2039-7072
fb @ nur hazwani khusaini
No comments:
Post a Comment